Psycholoog Almere

 

Loop je al een tijdje rond met psychische problemen en heb je he gevoel dat je er in je eentje niet uit gaat komen? Misschien kan een psycholoog Almere je helpen. Wat voor probleem je ook hebt, het werkgebied van een psycholoog is enorm breed. Zo kan een psycholoog je bijvoorbeeld helpen als je relatieproblemen hebt of onzeker bent over je uiterlijk. Maar ook als je heel erg piekert over de toekomst of iets ernstigs hebt meegemaakt.

 

Wat kan ik verwachten van een psycholoog?

Als je voor de eerste keer bij een psycholoog komt weet je misschien niet zo goed wat je kunt verwachten. Onze psycholoog in Almere zal allereerst door middel van een intakegesprek proberen te komen tot de kern van jouw probleem. Op basis daarvan wordt een bepaalde behandeling ingezet. Denk hierbij aan bijvoorbeeld schrijfopdrachten of ontspanningsoefeningen. Alles heeft natuurlijk te maken met de aard van jouw klachten, net als hoeveel sessies nodig zijn om tot het gewenste resultaat te komen.

 

Wat is therapie

Wanneer je terugkomt voor een serie aan gesprekken spreekt men van therapie. Tijdens deze gesprekken wordt er gewerkt aan een oplossing om van je problemen af te komen. Waar je vroeger op een bankje ging liggen en het alleen maar had over zaken uit het verleden, gaat het er bij de huidige therapie heel anders aan toe. Veel psychologen richten zich vooral op het nu en wat je zou kunnen veranderen zodat je in de toekomst geen problemen meer ervaart, in plaats van het spitten in je verleden. Het veranderen van je gedrag is één van de pijlers bij therapie.

Jij bent namelijk verantwoordelijk voor je eigen gedrag en hoe je in het leven staat. De psycholoog geeft je natuurlijk wel tips en helpt je ook om bepaalde dingen beter te begrijpen, maar uiteindelijk zul je het zelf moeten doen.

 

Is een psycholoog hetzelfde als een psychiater?

Veel mensen denken dat een psychiater hetzelfde is als een psycholoog, maar dit is niet het geval. Een psychiater zal zich in eerste instantie meer bezighouden met psychische ziektes, waar een psycholoog vooral focust op de emotionele kant en het gedrag van een cliënt. Een psychiater behandelt met name cliënten die bijvoorbeeld medicatie nodig hebben en mag dit ook zelf uitschrijven. Een psycholoog moet dit altijd in overeenstemming doen met de huisarts en zal zich ook bezig houden met minder ernstige gevallen.