Hapjes babyWil jij beginnen met het voeden van de eerste vaste hapjes aan je baby? Het is belangrijk om te weten dat de overstap van melk naar vaste voeding geleidelijk gaat en bij ieder kindje anders verloopt. Jouw baby geeft zelf aan wanneer het moment daar is om te beginnen met de eerste vaste hapjes. Zo gaan kindjes smakkende geluidjes maken en op de knuistjes sabbelen als ze klaar zijn voor een hapje eten. Doorgaans is dit rond de 4 tot 6 maanden. Voor de 4 maanden kun je jouw kleintje geen vaste voeding geven omdat de darmpjes daar nog niet tegen kunnen.

Wanneer begin je met vaste hapjes?

Tussen de 4 tot 6 maanden wordt geadviseerd om met bijvoeding te starten. Het zijn kleine oefenhapjes waarbij jouw kindje al een beetje kan wennen aan smaken en structuren. Het is belangrijk dat jouw baby goed zijn of haar hoofdje rechtop kan houden als je begint met oefenhapjes. Probeer ook eens of je kindje wel een lepeltje in de mond accepteert. Kindjes die nog niet toe zijn aan vaste voeding spugen door de tongreflex automatisch alle voeding weer uit.

Van een paar hapjes naar een maaltijd

De eerste keren dat je jouw kleintje een vast hapje geeft zuigt je baby waarschijnlijk meer aan het lepeltje dan dat hij of zij echt hapt. Ook krijgt je kindje waarschijnlijk niet meer op dan een paar hapjes. De hapjes zijn dan ook nog geen volwaardige maaltijd en worden gegeven in combinatie met borstvoeding of flesvoeding. Toch hebben de oefenhapjes diverse voordelen. Je baby went al op jonge leeftijd aan andere smaken en leert happen naar de lepel waardoor de mondspieren ontwikkelen. Dit helpt straks om te leren praten. Vanaf 6 tot 8 maanden vervangt de bijvoeding steeds meer de warme melk.

Begin met zachte smaken

Je kunt jouw kindje in principe alle gezonde producten voeren die je zelf ook eet. Geef bijvoorbeeld een lepeltje met geprakte groenten of fruit. Kies voor producten met een zachte smaak zodat je baby rustig kan wennen aan de diverse smaken. Geef een paar dagen achter elkaar dezelfde smaak, zoals banaan of broccoli, om je kindje te laten wennen voordat je overstapt op de volgende smaak. Als het goed gaat kun je na een tijdje ook smaken met elkaar gaan combineren totdat je op een gegeven moment ook vis en vlees toe kunt voegen aan de hapjes.